Cuma Gününe Kaç Gün Kaldı Kaç Saat Var?

Her gün namaz farzdır fakat cuma günleri öğle namazı camide cemaatle kılınır ve cuma günlerinin ayrı bir önemi vardır. Biz müslümanlar için en mübarek gün cumadır ve bir nevi tatil günümüz yada müslümanların bayram günü diyebiliriz.

Aşağıdaki ekranda bulunduğunuz şehir otomatik olarak tespit edilir ve ona göre bir sonraki namaz vaktine kaç saat kaldığını görebilirsiniz.

Ayrıca bugün günlerden hangi gün olduğunu, Cuma gününe kaç gün, kaç saat kaldığını tüm detaylarıyla öğrenmek için buraya tıklayarak NamazVakti.Com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Peki cuma namazları farz mıdır? kimlere farzdır? cemaatle mi kılınır? ayrı camilerde kılınabilir mi? İşte tüm bu ve benzeri sorularn cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

“Ey îmân edenler! Cum‘a günü namaz için seslenildiği (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alış-verişi bırakın! Eğer bilirseniz bu sizin için çok hayırlıdır.” (Cum’a, 9)
Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı “Farz-ı ayın”dır. Cuma namazının diğer namazlardan başka olarak kendisine özgü on iki şartı daha vardır. Bunların altısı vücubunun (farz olmasının), diğer altısı da edasının şartlarıdır.
Cuma, Müslümanlarca bir bayram günüdür. Bu mübarek günde Müslümanlar mabedlerde toplanırlar. Okunacak hutbeleri dinleyerek faydalanırlar. Hep birlikte Cuma namazını kılarlar. Sonra ya başka ibadetlerle uğraşır veya ziyaretlerde bulunur yahut günlük işleri ile uğraşmaya koyulurlar.
Bir hadis-i şerifte buyuruluyor:
“Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, Cuma günüdür. Adem (as) O gün Cennet’e konulmuş, O gün Cennet’ten çıkarılmıştır. Kıyamet de o gün kopacaktır.”
Bütün bu olaylar, nice hayırları ve hikmetleri toplamaktadır.
Peygamber Efendimiz (asm) hicretleri zamanında Medine’ye yakın bulunan “Salim İbni Avf” yurdunda “Ranuna” denilen vadi içerisinde “Beni Salim Mescidinde” ilk Cuma hutbesini okumuş ve ilk Cuma namazını kıldırmıştır.
Cuma namazının vakti tam öğle namazının vaktidir. Cuma namazı için minarelerde ezan okunur. Camilere gidince önce aynen öğle namazının sünneti gibi, dört rekat Cuma’nın ilk sünneti kılınır. Ondan sonra cami içinde bir ezan daha okunur. Minberde cemaate karşı bir hutbe okunur. Bu hutbeden sonra ikamet alınarak Cuma’nın iki rekat farzı cemaatle aşikare okuyuşla kılınır. Bir farzdan sonra yine öğlenin ilk dört rekat sünneti gibi, Cuma’nın son dört rekat sünneti kılınır. Bundan sonra da “Zühri ahir”(*)diye dört rekat namaz kılınır. Arkasından da “Vaktin sünneti” niyeti ile aynen sabah namazının sünneti gibi iki rekat namaz daha kılınır.

(*) Cumanın dört rekat son sünnetinden sonra “Zühri ahîr” adı ile dört rekat namaz daha kılınmaktadır. Şöyle ki: “Vaktine yetişip henüz üzerimden düşmeyen son öğle namazına” diye niyet edilir ve tam öğle namazının dört rekat farzı veya dört rekat sünneti gibi, dört rekat namaz kılınır. Daha iyisi sünnet namazı şeklinde kılmaktır. Çünkü cuma namazı sahih olmamışsa, bu dört rekat ile o günün öğle namazı kılınmış olur. Bu namazın son iki rekatına ilave edilen sure ve ayetler, farzın sıhhatine zarar vermez. Eğer cuma namazı sahih olmuşsa, bu dört rekat kazaya kalmış bir öğle namazı yerine geçer. Kazaya kalmış böyle bir namaz bulunmayınca da nafile bir namaz olur.
(Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam İlmihali)


Yayımlandı

kategorisi