Telefon dinlemesi nasıl anlaşılır kesin yöntemler 2018

telefon-dinlemesi-nasil-anlasilir3e95bd54b85d633b7cff.jpg (700×320)

Cep telefonumun dinlendiğini nasıl anlarım?

Telefon dinlemesini anlamanın garanti yolları var mı diye merak edenler için oldukça kısa ve öz bir şekilde anlatıyoruz…

Telefonunuzun-dinlendiğini.jpg (304×166)

Öncelikle telefonunuz için detaylı fatura isteyin. Çünkü telefonu dinlemek için yapılan casus yazılımlar otomatik olarak kaynağa sms gönderir ve bu sms mesajları ayrıntılı faturada ortaya çıkar.

Eğer telefonu sıkça kullanmadığınız halde şarjı çabuk bitiyorsa telefonun dinlenme olasılığını ciddiye almanız gerekiyor.

Telefonla konuşurken bazı cızırtılı sesler ve yankılar işitiyorsanız dinlenme ihtimaliniz yüksek. Böyle bir durumda telefonu kapatın ve bataryayı çıkartıp birkaç dakika bekleyin.

Telefonla konuşurken sesler derinden geliyormuş gibi oluyorsa ve aynı şeyi günde birkaç defa yaşıyorsanız, bu durum telefonun dinlendiğine işarettir.

Eğer telefonunuzun dinlendiğine dair önemli şüpheleriniz varsa, her sabah kalktığınızda telefonu fabrika ayarlarına döndürerek yani format atarak o gün için casus yazılımı kesin olarak engelleyebilirsiniz.

Telefonun dinlendiğini anlamanın bir başka yolu da sıcaklık testidir. Bunun için telefonu masanın üzerine koyun ve yaklaşık bir saat sonra elinize alın. Telefon sıcaksa, telefonunuz muhtemelen dinleniyordur. Aynı şeyi birkaç defa daha tekrarlayıp sonuçtan emin olun.

Alternatif Yöntemler: Telefonunuzun dinlendiği nasıl anlaşılır?

Cep telefonunuza önce #31#3111 yazıp bu numaranın arkasına kendi cep telefon numaranızı ekleyin. Sonra ‘ara’ tuşuna basıp telefonunuzu kulağınıza götürün. Eğer karşıdan hiçbir ses gelmiyorsa sizi kimse dinlemiyor demektir. Ama eğer karşıdaki telefon çalıyor, birisi telefonu açıp ‘Alo‘ diyorsa işte o zaman dinleniyorsunuz demektir.

Cep telefonunuza #31#3111 yazıp arkasına kendi numaranızı ekleyin. Aradığınız yer, polis, jandarma ya da MİT’in telefonları dinleyen birimi değil. Aslında siz, telekulağınızı değil, tıpkı kendiniz gibi birisini arıyorsunuz. Çünkü #31#, cep telefonu teknolojisinde, ‘numaramı gizle’ demek. Bu talimatın arkasına koyduğunuz 3111’in ise telefon teknolojisinde hiçbir anlamı yok.

3111’in arkasına kendi cep numaranızı ekleyerek elde ettiğiniz rakamın ilk yedi rakamı da aslında başka bir cep numarası. Bu yöntemle elde ettiğiniz rakam 14 haneli olmakla birlikte; sistem, siz ‘ara’ tuşuna bastığınızda bu numaranın sadece ilk yedi rakamını algılıyor. Son yedi rakamını dikkate almıyor. Dolayısıyla siz, bu yöntemi denediğinizde; ‘numaramı gizle’ talimatı verdikten sonra, kendi numara grubunuz (505, 532, 542, 555 gibi) içindeki başka bir cep numarasını, grup numarasını belirtmeden cepten aramış oluyorsunuz. Aradığınız numaranın ilk dört hanesini, efsanenin gizemli rakamları olan 3111 oluşturuyor. Diğer üç hanesini ise bunun arkasına eklediğiniz kendi cep numaranızın ilk üç rakamı.

Böyle bir numara olduğunda ise; ‘ara’ tuşuna bastığınızda bu numarayı kullanan telefon çalmaya başlıyor. O telefonu kullanan kişi telefonu açıyor. Yani size ‘Alo’ diyen, sizi dinleyen değil o numarayı kullanan kişi oluyor.

Örneğin; sizin cep telefonunuzun numarası, 532 100 00 00 _of_the_skype_highlighting 532 100 00 00 end_of_the_skype_highlighting. Telefonunuzun dinlenip dinlenmediğini merak edip telefonunuza #31#31115321000000 yazıp ‘ara’ tuşuna bastınız.

Yani cebinize ‘numaramı gizle’ talimatı (#31#) verdikten sonra 311 15 32 numaralı telefonu aramış oldunuz. Aslında sizin aradığınız numaranın tamamı, 532 311 15 32 _of_the_skype_highlighting 532 311 15 32 end_of_the_skype_highlighting. Ama numaranın başına 532’yi yazmamış olmanız bu durumda hiçbir şeyi değiştirmiyor. Sizin numara grubunuz 532 ile başladığı için telefonunuz aynı grup içindeki 311 15 32 numaralı telefonu arıyor.

Yine de denemek isterseniz; ‘cep’e sarılıp kontrol edebilirsiniz. Ama açan kişiden azar işitebilirsiniz. Çünkü bu testi yapan ve numara grubu aynı olan herkesin aradığı numara aynı oluyor. Siz de aynı aboneyi arayarak sinirlendiriyorsunuz.

Telefonun dinlenip dinlenmediğini anlamak için Hürriyet gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu da bir yazı yayınladı.

İddia şu ki başına 2 koy, çevir, telefon çalıyorsa dinleniyorsunuz.Ulaşılmıyor ya da “yanlış bir numara çevirdiniz” deniyorsa dinlenmiyorsunuz.

16572.jpg (600×300)

Cep telefonunuzun dinlendiğini nasıl anlarsınız?

Bir cep telefonu (bunun bir akıllı telefon olduğunu varsayıyorum) bir kaç şekilde dinlenebilir. İlk dinleme şekli akıllı telefonunuzun üzerine yüklenebilecek bir yazılımdır. Bunu yapabilmek için telefonunuza kötü niyetli kişiler bir süre sahip olup, içine casus yazılımyüklemeliler. Genelde böyle bir casus yazılımı iPhone’da yazmak daha zordur.Android tabanlı telefonlarda bu tip bir casus yazılım multi-tasking imkânları sebebi ile daha kolay yazılır. Her iki telefonda da bu tip bir yazılım çalıştırdığınız yazılımlar dışında ekstra sistem kaynağı ve pil tüketeceği için, telefonunuzun pili daha çabuk bitebilir. Farklı zamanlarda ekranınız çalışabilir (programı yazan kişiler casus yazılım yazmayı bilmiyorlarsa :). Telefonunuzdan hışırtı veya hoparlör sesi gelebilir. Tabii bu semptomlara sahip bütün telefonlar dinleniyor diyemeyiz. Hepsinin farklı farklı başka sebepleri de olabilir. Ancak telefonunuzu iyi bir bayiden almanızı, bu tip konularla uğraşmak istemiyorsanız iPhone kullanmanızı tavsiye ederim.

Dinlenme konusunda daha paranoyaksanız, blackphone‘u inceleyebilirsiniz ya da kriptolu bir telefon alabilirsiniz.

İkinci dinleme alanı, telefonunuzun bağlantı kurabileceği sanal bir baz istasyonuoluşturmak. Organize yasadışı dinlemelerde en çok kullanılan yöntem budur. Genelde bu tip dinlemelerde frekans kaymalarından dolayı eko oluştuğu söylense de, ülkemizde ekonun en önemli sebebi operatörlerin iletişim kalitesizliğidir. Ben gerçek anlamda bu tip bir dinlemenin iptidai yöntemlerle bulunabileceğini zannetmiyorum. Ancak baz istasyonu ölçüm aletleri aracılığı ile bu ekstra baz istasyonları operatör tarafından belki anlaşılabilir.

Üçüncü yöntem ise operatör tarafında gelen verinin dinlenmesi yöntemidir. Buradan dinlemeyi ya devlet yapar ya da operatör. Devletin dinlemesini anlama konusunda bir yasanın yolda olduğu geçenlerde adalet bakanı tarafından söylendi. Bu yasanın çıkması ile birlikte, kişiler kendileri hakkında bir soruşturma olup olmadığını resmi olarak sorup öğrenebilecekler. Bir diğer ihtimal ise operatör tarafından dinlenme. Burada genelde suçlu operatör değil, orada çalışanlardır. Ben bir operatörün Ar-Ge departmanı tarafından bu tip bir durumun mağduru oldum. Bu durumda ancak şirket tarafından bu iletilirse ortaya çıkar. Aksi takdirde bunun ortaya çıkması mümkün değildir.

Ezcümle eğer dinleniyorsanız ve bir casus yazılım bulucu, bir dedektif, bir ölçüm aracı, operatörde bir insider ve tanıdığınız bir savcı yoksa dinlendiğinizi gerçekten anlamanız neredeyse imkânsızdır.


Yayımlandı

kategorisi