500 Internal Server Error Hatası Nedeni ve Çözümü

Merhabalar, bu yazımızda 500 internal server error şeklindeki hatanın nedenleri ve çözümü noktasında sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

WordPress blog sitesinde karşılaşılan bu hatanın Türkçesi 500 dahili sunucu hatasıdır.

Her şeyin yolunda olduğu zamanlarda böyle bir hata almadığınıza göre, şuanda sunucuda bazı şeyler ters gidiyor demektir. En çok karşılaşılan sebebi ise .htaccess dosyasının hatalı bir şekilde yapılandırılmasıdır. Bu yazıda denenmiş ve en çok işe yaradığı doğrulanmış çözüm yöntemlerine yer vereceğiz. Fakat istisnalar her zaman söz konusu olabilir.

500 internal server Error sorunu nasıl düzeltilir?

Öncelikle asıl nedeni bulmak için ana dizinde yer alan Error_Log dosyasının en son satırına bakmalıyız.

Eğer hatanın nedeni htaccess dosyası ise:

Filezilla programıyla FTP bağlantısı üzerinden sunucuya bağlanın ve htaccess dosyasını adını değiştirin. Örneğin adının sonuna 2 koyabilirsiniz.

Sonrasında Ayarlar‘ı açıp Kalıcı bağlantı ayarları sayfasına giriş yapın. Bu sayfada hiçbir şeyi değiştirmeden direk olarak Kaydet butonuna tıklayın. Böylece yepyeni bir htaccess dosyası oluşturulacak ve hata düzeltilmiş olacak.

Eğer hatanın nedeni yüklü eklentiler ise:

Yine Filezilla ile sunucuya bağlanıp bu defa eklentiler klasörünü yani Plugins adlı klasörün adını değiştirin. Örneğin Plugins2 olabilir.

Şimdi WordPress eklentiler sayfasına giriş yapın ve ardından az önce değiştirdiğiniz Plugins2 klasörünün adını yine eski haline alın yani Plugins yapın.

Böylece tüm eklentiler geri gelecek ama hepsi pasif halde olacak. Şimdi siz teker teker bu eklentileri etkinleştireceksiniz ve hangisinin bu hataya neden olduğunu bulmaya çalışacaksınız. Bulunca da o eklentiyi mecburen ya onaracak yada sileceksiniz.

Eğer hatanın nedeni memory limit (bellek sınırı) ise:

Normalde WordPress platformunda memory limit 32MB olarak ayarlanmıştır. Ama bu yetersiz kalırsa böyle bir hatayla karşılaşabilirsiniz.

Çözümü için WP-Memory-Usageisimli eklentiyi yükleyin ve memory limit değerini yükseltin.

Alternatif olarak wp-config.php dosyasına define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64M’); satırını ekleyerek de sorunu çözebilirsiniz. Buradaki 64M değerini daha yüksek bir sayı olarak girmek mümkün.


Yayımlandı

kategorisi