Oyun Telefonu Almak Mantıklı Mı? Normalden Ne Farkı Var?

Günümüzde oyun telefonları trend hale gelmeye başladı. Önce Xiaomi Black Shark 2 Pro ve Nubia Red Magic 3 ardından Asus ROG Phone 2 modelleri piyasaya sürüldü.

Peki bunlar oyun performansını ne kadar artırıyor? Telefonda oyun oynamak için bir sürü parayı bu modellere dökmek doğru mu?

Aslına bakarsanız oyun telefonlarının normal telefonlara göre iki avantajı bulunuyor. Bunlardan birincisi soğutma sistemi, ikincisi de ekran tepki süresi.

Örneğin Asus Rog Phone 2’nin OLED ekran tepki süresi 1ms ve yenileme hızı 120 Hz. Gerçekten etkileyici bir hıza sahip.

Ayrıca işlemcilerinde bulunan geniş ısı borusu ve sıvı veya fan bazlı soğutma sistemi sayesinde telefonun aşırı ısınmasını önleyerek oyun performansına önemli katkıda bulunuyor.

Bunlara ek olarak oyun telefonlarının oyunlara odaklanan bazı ekstra donanımları ve yazılımları var. Mesela üçüncü parti kontrolcü ve harici fan gibi şeyleri bunlara örnek verebiliriz.

Oyun Telefonu Almak Gerçekten Gerekli Mi? Kimler Almalı?


Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere yani kuru fasulyenin faydalarına.

Arkadaşlar yukarıda oyun telefonlarının normal telefonlara karşı saydığım üstünlükleri yani avantajları sandığınız kadar fark yaratmıyor. Müsaade edin ne demek istediğimi biraz açayım.

Oyun telefonlarındaki işlemci, grafik birimi ve RAM zaten normal telefonlarda bulunanlarla neredeyse aynı kapasitede. Yani bunların bir farkı yok.

Gelelim ekran tepki süresine. Artık amiral gemilerinin birçoğu bu tepki süresi ve yenileme hızını yakalamış durumda. Yani buradan da belirgin bir fark ortaya çıkmıyor.

Son olarak soğutma sistemine değinelim.

Oyun telefonlarının soğutma sistemi sadece uzun saatler oyun oynandığında avantaj sağlıyor. Hem de epey işe yarıyor. Telefonun hem içeriden hem de dış yüzeyinden ısınmasını engelliyor ve oyun oynarken eliniz yanmıyor.

Özellikle de 3D oyunları oynarken normal telefonlar çok ısınıyor. Zaten Pubg gibi çevrimiçi oyunları oynayanlar genelde oyun telefonlarına yöneliyor.

Kısacası eğer her gün saatlerce oyun oynamıyorsanız, ara sıra kısa sürelerde oyun oynuyorsanız, kesinlikle bir oyun telefonu almanıza gerek yok. Sizlere Xiaomi Mi 9T, Samsung Galaxy A80 ya da Huawei P30 Lite gibi yeni çıkan modelleri tavsiye ediyorum. Bunlarla her türlü oyunu hem de üç boyutlular da dahil olmak üzere rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Ama ben profesyonel bir oyuncu olmak istiyorum ve her gün saatlerce oyun oynayacağım diyorsanız, o zaman oyun telefonları tam size göre.


Yayımlandı

kategorisi