İyi Bir Makale (Blog Yazısı) Nasıl Yazılır? Google SEO Tavsiyeleri

write

Gerçekten iyi bir makale yazabilmek için neler gerekir dersiniz? Peki iyi bir makale yazarında bulunması gereken özellikler nelerdir?

Sitenizin ziyaretçi sayısını arttırmak için Google mantığını ve insanların bakış açısını kavramanız gerekiyor. Öncelikle aceleci olmamanız gerektiğini unutmayın. Her gün düzenli olarak yeni makaleler yazdıkça kendinizi geliştirecek ve zamanla bu işte ustalaşacaksınız.

İşte daha çok hit çeken ve insanların beğendiği bir makale yazmak için öneriler.

1. Biz kelimesi yerine Siz/Sen kelimesini kullanın

Yazdığınız makale veya sitenizin geneli sizin hakkınızda değil, ziyaretçiyle ilgili olmalı. Doğrudan insanlara hitap etmelisiniz. Fakat ben ve biz derseniz, diğer sıkıcı şirket çalışanlarından bir farkınız kalmaz. Sitenize gelenlere yazdığınız makalelerden elde edeceği yararları açıkça ifade edin.

2. Kalite

Sürekli özelliklerden söz etmek yerine, onlara elde edeceği faydalardan söz edin. Yazınızın neden değerli olduğunu bu şekilde iyice vurgulayın. Gerekirse maddeler halinde faydaları yazın.

3. Sıkıcı fiillerden kurtulun

Tatil yaklaşıyor diye bir başlık atmak yerine Tatil için hazırlandınız mı? diye bir başlık yazmak çok daha ilgi çekici ve heyecan verici olur.

Yani güçlü ve aktif fiiller seçip, doğrudan ifade edin.

4. Sayfa başlığına ve alt başlıklara odaklanın

Mümkün olan en iyi başlığı ve alt başlıkları yazmaya özen gösterin. Yazdığınız başlık kendi içinde ciddi bir fikir yani bir değer taşısın.

5. Tıklama tuzaklarından uzak durun

Clickbait diye bilinen tıklama tuzakları sayesinde reklam gelirlerinizi arttırabilirsiniz, fakat uzun vadede zarar göreceksiniz. Çünkü insanları oyuna getirerek aslında gitmek istemediği sayfalara yönlendiriyorsunuz. Bu hem etik değil, hem de insanların sitenizden soğumasına sebep olacaktır. Yalnızca konuyla gerçekten ilgisi varsa, bu şekilde linkler eklemeniz daha iyi olacaktır.

6. Daha az kelime ile anlatmaya çalışın

Eğer 3ooo kelimeden oluşan bir blog yazısı yazmanız gerekse bile, her koşulda kısa ve öz olmasına dikkat edin. Yani gereksiz kelimeleri çıkarıp atın. Böylece insanlara anlatmak istediğiniz şeyi çok daha açık ve anlaşılır şekilde anlatmış olacaksınız. Bu durum en çok da ziyaretçinin hoşuna gidecek.

7. Kısa cümleler kurun

Kısa cümleler çok güçlüdür. Kısa cümlelerin yardımıyla makaleyi parçalara bölebilirsiniz. Tabii ki her cümleyi kısa tutmak için uğraşmanız iyi olmaz. Fakat hiç kimse iki paragraf uzunluktaki bir cümleyi okumak istemez.

Kısa cümleler okuyanın dikkatini yakalar. Ziyaretçiler okuduklarını daha kolay hazmeder.

8. Tek cümleden oluşan paragrafın gücün

Kullanıcının dikkatini bir cümleye çekmek ve bunu unutmasını engellemek isterseniz, bu cümleyi ayrı bir paragraf olarak yazın ama bu paragraf sadece tek bir cümleden oluşsun.

9. İnsanları bir linke veya butona tıklaması için teşvik edecekseniz biraz yaratıcı olun

Buraya tıkla, kaydol veya indir gibi klişe şeyler yerine, ziyaretçiyi harekete geçirecek bir şey yazın. Fakat çok da abartmayın. Mesela Ücretsiz Dene yerine Denemek için ücretsiz üyelik talep edin gibi bir şey yazabilirsiniz.

10. Önemli durumları kalın yazı veya italik yazı ile vurgulayın.

Eğer okuyanların unutmamasını istediğiniz bir şey varsa, kalın yazıyla yazın. Yapılan araştırmalar insanların yüzde 79’unun sayfaları tamamen okumak yerine sadece gözüyle taradığını ortaya çıkardı. Kalın harfle yazdığınız önemli vurgulamalar gözle tarama işlemini kolaylaştıracaktır.

11. “Neden” sözcüğünün gücünden yararlanın

İnsanlar yapmakta oldukları şeyi yapmaları için iyi bir nedeninin olduğunu hissetmeyi severler. Bundan sonra ziyaretçiden bir şey yapmasını isterseniz, onlara iyi bir sebep söyleyin. Çünkü kelimesi ile lafa başlayabilirsiniz.

12. “Ben” kelimesinden korkmayın

Yazılarınızda kendi deneyim ve düşüncelerinize ara ara yer vermekten çekinmeyin. Yazı içinde yeteri kadar Ben ve Benim kelimelerini serpiştirdiğiniz sürece bu yazınızın daha samimi ve daha orijinal olmasını sağlayacaktır. İnsanlar bundan hoşlanırlar. Bunu hiç hafife almayın. Sadece kendiniz deneyin ve sonuçlarını görünce çok şaşıracaksınız.

13. Kişisel hikayeler kullanın

Kişisel bir hikaye güzel bir yazıyı harika bir yazı haline getirebilir. Eğer SEO ile ilgili bir yazı yazıyorsanız, anlattığınız yöntemlerin size ne kadar yararlı olduğundan söz etmeyi unutmayın. Böylece okuyanlar bu yöntemi kullanmakta daha istekli olacaklardır.

Kişisel öyküler sayesinde okuyucularınız ile kişisel ilişkiler kurup geliştirebilirsiniz. Böylece insanlar sizin de onlardan biri olduğunuzu düşünüp size karşı yakınlık hissedecektir ve yazılarınızı okumak için daha istekli olacaktır.

14. Başkalarının hikayelerini kullanın

Yazılarınızda gerçek hayattan örneklere yer vermek etkili olacaktır. Mesela bazı okuyucularınızın yazılarınızdan ne kadar büyük faydalar elde ettiğine dair bilgiler verirseniz, okuyucuları sadık bir kitleye dönüştürebilirsiniz. Çünkü insanlar sizin içi gaz dolu balon olmadığınızı anlar. Eğer bir şeyin gerçekten işe yaradığından eminseniz, hikayeleri kullanarak bunu kanıtlayın.

15. Sorulara cevap verin

Tabii ki ziyaretçilerin soru sormasını oturup beklemeden, sıkça sorulan sorular başlığı altında ziyaretçiden gelebilecek soruları yazıp sonra da cevaplamanız iyi olacaktır.

16. Güçlü bir durum ile başlayın

Konumuz makale yada blog yazısı yazmak ise, işe kesinlikle güçlü bir olay veya durumla başlayın. Kullanıcılara okumaya devam etmeleri için iyi bir neden sunun. Yazdığınız ilk birkaç cümlede insanların ilgisini çekmeyi ve dikkatini kazanmayı amaçlayın.

17. Sesli okuyun

Yazının akıcılığını kaybettiği yerleri sesli okuyarak tespit edebilirsiniz. Eğer bazı kelimelerde diliniz sürçüyor ise veya duraklıyorsanız, geriye gidip bu bölümleri düzeltin.

18. Eş anlamlılar sözlüğü kullanın

Yazarken ikide bir aynı kelimeleri kullanıyorsanız, artık bir eş anlamlılar sözlüğü almanızın vakti gelmiş demektir. Bulacağınız eş anlamlı sözcüklerle yazınızı zenginleştirin ve böylece okuyan kişiler de sürekli aynı sözcüklerle karşılaşmaktan sıkılmasın. Fakat olayı abartarak zor ve anlaşılmaz eş anlamlı kelimeleri kullanmaya kalkmayın. Basit olanlar her zaman en iyisidir.

19. Okuyucuların diliyle konuşun

Ziyaretçilerin yazdığı yorumlara bakın. Nasıl yazdıklarını inceleyin. Onlardan faydalanarak yazılarınızı geliştirin. Böylece okuyucularınız yazılarınızı okuduğunda kendinden bir şey bulacağı için daha çok hoşuna gidecektir.

20. Alt başlıklar kullanın

Güzel bir makalenin özelliklerinden biri de görsel kontrast.  Alt başlıklar kullanarak makalenizde alt bölümler oluşturup okuyucuların bilgileri daha iyi hazmetmesini ve daha kolay anlamasını sağlayabilirsiniz. Fakat her alt bölümün ana fikrini alt başlıkta belirttiğinizden emin olun.

21. Takılıp kaldıysanız, fikirleri birleştirmeyi deneyin

Birbiriyle alakasız fikirleri birbirine yapıştırmak eski meselenin anlamını saptırarak yeni bir fikri ortaya çıkarır. Bu da insanların dikkatini çekmekte oldukça başarılı bir yöntemdir. Yani görünüşte bağlantısız iki fikri birleştirerek şaşırtıcı kombinasyonlar yaratıp insanların ilgisini çekeceksiniz.

22. Harekete geçiren olun

İçinde okuyanı harekete geçiren ipuçlarının olmadığı bir makale yazarsanız, kimseden yazınızı ciddiye almasını beklemeyin. Okuyucular sizin gerçekten işe yarayan iyi bir bilgi paylaşıp paylaşmadığınızı bu şekilde asla bilemez.

Her yazıda birkaç harekete geçirici tavsiye verin.

23. Özetleri kullanın

Özetler, sonuçlar ve konuyu toparlayan paketler gerçekten önemlidir. Fakat yazının sonuna eklenirse daha iyi olur. Yani önce makaleyi yazın ve en sonunda okuyucuya en önemli noktaları hatırlatmak için kısa bir özet geçin.

24. Ölçülü bir şekilde espri (mizah) kullanın

Kişisel yazılar yazarak okuyucularla aranızda bir bağ kurmak ile bu işi abartmak arasında güzel bir sınır çizgisi var. Espri yapacaksanız tabii ki yapabilirsiniz fakat aşırıya kaçmayın. Yani her paragrafta insanları gülümsetmek zorunda değilsiniz. Daha az espri her zaman daha iyidir. Kısacası eğlenceli biri olun ama her zaman olmak zorunda değilsiniz.

25. Önemli noktaları tekrar edin

Bir paragrafa başlarken ana fikri paragrafın hem ilk hem de son cümlesinde tekrar edin. Böylece aynı mesajı birden fazla sayıda gördükleri için akıllarında daha kalıcı olacak.

26. Düzenleme yaparken acımasız olun

Mükemmel bir fikriniz olabilir, ama düzenleme yapmadığınız sürece yazınızı mümkün olan en iyi hale getiremezsiniz. Yani sizden yazılarınıza karşı aşırı duygusal olmamanız isteniyor. Sadece kulağa hoş geldiği için gereksiz şeylere yazınızda yer vermeyin. Dürüst ve tarafsız olun. Gereksiz kelimeleri atın, uyuşuk ve tembel deyimleri silin ve herhangi bir romanda gördüğünüz kadar cümleleri kısaltın.

27. Geçişleri kullanın

Eğer konuyu değiştirip başka bir konuya geçmek istiyorsanız, yumuşak bir geçiş yapmak için uygun bir geçiş deyimi veya cümlesi kullanın.

28. Klişelerden kaçının

Günlük konuşmalarda tüm klişeleri hepimiz kullanırız fakat makale yazarken bundan uzak durun. Çünkü klişe kullanmak aslında hiçbir şey söylememiş olmak gibi bir şeydir. Tabii eğer yazınızda klişelerle dalga geçiyorsanız, o zaman başka.

29. Retorik sorular dahil edin

Retorik: Güzel konuşma, güzel söz söyleme sanatı.

Eğer retorik soruları akıllıca kullanırsanız, çok sevilen ve hit çeken makaleler yazabilirsiniz. Retorik sorular okuyucuyu çeker, kendine bağlar ve ertesi gün sitenizi tekrar ziyaret etmesini sağlar.

Ama bunda da aşırıya kaçarsanız, okuyucular muhtemelen sayfayı terk edecek. Sadece mühim bir konuyu vurgulamak için retorik sorular kullanın.

30. Listelerin gücünden faydalanın

Listeler harikadır. Bilgiyi ufak parçalara bölerek çok daha akıcı ve kolay anlaşılır bir şekilde okunmasını sağlarsınız. Eğer bir paragrafta bir ton bilgi vermeniz gerekiyorsa, bence liste halinde vermeyi bir düşünün. Numaralı liste (numbered list) bu iş için idealdir.

31. Teknik kelimeleri silin

Yaygın olduğu için jargon kullanmak cazip gelebilir. Fakat aslında belirsiz ve anlaşılmaz bir makale ortaya çıkar. Eğer ille de yazınızda teknik ifadelere yer verecekseniz, bari ilk paragrafta yer vermeyin.

32. Odaklanın

Pazarlama sırlarından topluluk önünde konuşmaya kadar her konuda yazabilirsiniz. Fakat hedeflediğiniz bir esas hedef kitlesi varsa, bu okuyucuların teğet geçmesini önlemek için belirli konulara odaklanmanız daha iyi olacaktır.

33. Yazıyı ucu açık bir soruyla bitirin

Makalenin son cümlesinde okuyucuyu hedef alan ve size cevap vermesi için yorum yazmaya teşvik eden ilgi çekici bir soru kullanmanız başarınızı arttırabilir. Yapılan yorumlar sayesinde ziyaretçilerle etkileşime girmek her açıdan sizin hayrınızadır. Gelen yorumlara cevap yazarak kendi okuyucu kitlenizi oluşturabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi