• Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç
TeknoLib

TeknoLib

Teknoloji Uzmanı

  • Teknoloji
    • İnternet
    • Windows PC
    • Sosyal Medya
    • Mobil
    • Bilgi Küpü
  • Cevaplı Sorular
  • İsimler
  • Taban Puanları
  • Windows PC
  • Eğitim
  • Biyografi
  • ...
    • #6104 (başlık yok)
    • İletişim
Ana sayfa » Bilgi Küpü » Kuantum Teorisi Fiziği Nedir Kısaca Özet

Kuantum Teorisi Fiziği Nedir Kısaca Özet

2016-09-19_04-45-35

Kuantum Kuramı (Teorisi) atom altı dünyaya getirilen en iyi açıklamadır. Yani atomların içindeki bileşenlerin (elektron, kuark, nötrino vs.) davranışlarını tanımlayan tek geçerli teoridir.

Aslını söylemek gerekirse inanılmaz ölçüde başarılı bir teoridir. Kuantum fiziğinden faydalanarak lazer, bilgisayar ve nükleer reaktör gibi çığır açıcı teknolojiler üretilmiştir. Ayrıca bastığımız toprak neden serttir ve Güneş nasıl parlar gibi soruları net bir şekilde açıklamıştır.

Kuantum dünyası gündelik hayata göre oldukça sıradışı, hatta Alica Harikalar Diyarında gibi sihirli bir yerdir. Çünkü bu dünyada tek bir atom aynı anda iki farklı yerde birden olabilir, evrendeki en üst hız sınırı olan ışık hızına aldırış etmeden, evrenin iki farklı ucundaki iki atom birbirini anında etkileyebilir ve kesinlikle hiçbir nedene dayandırılmayan olaylar gerçekleşebilir.

Kuantum Teorisi Nasıl Keşfedildi?

Kuantum kuramı aslında fiziğin iki büyük teorisi olan madde kuramı ve ışık kuramı arasındaki çatışmadan doğdu. Madde kuramı bize her şeyin atomlardan oluştuğunu söylerken, Işık kuramı ise ışığın göldeki dalgalar gibi yayılarak ilerleyen bir dalga olduğunu söyler.

Uzun süren deneyler sonucunda bilim insanları dalgaların parçacık gibi davranabildiğini ve parçacıkların da dalga gibi davranabildiğini keşfetmiştir.

Aslında çok kısa özetlemek gerekirse, Kuantum teorisi de budur.

Zaten bunu ilk bulan Davisson, Germer ve Thomson isimli üç bilim insanı Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır. Geçmişte Thomson’un babasının elektronların parçacık olduğunu bularak Nobel Fizik Ödülü kazanmış olması da oldukça ironiktir.

Nihayetinde parçacık davranışı gösteren dalgalar öngörülemezliğe işaret etmektedir.

Parçacıklar dalga özelliği de gösterebiliyorsa, dalgaların üst üste binerek girişim yapması gibi şeyler de yapabilir demektir. Girişim sonucunda bir atom aynı anda iki yerde birden bulunabilir ve buna süperpozisyon denir. Kuantum bilgisayarlar atomların süperpozisyonlarından faydalanarak aynı anda birçok hesap yapma amacına dayanmaktadır. Fakat kuantum parçacıklarının tümüyle yalıtılmış vakumlu bir odada tutulması gerekir. Aksi takdirde ışıkla ve havayla temas ettiği zaman kuantum parçacıklar süperpozisyonu koruyamaz.

Kısacası kutantum parçacıklar bulunduğu süperpozisyonu çok sayıda atoma dayatmaya kalkarsa etkisi çabuk kaybolacaktır. Bundan dolayı gündelik yaşamda kuantum dünyasının garip özellikleri asla görülmez. Böylece atomların dünyasında bir atom aynı anda iki yerde olabilirken, günlük hayatta bir masanın iki yerde birden bulunduğuna hiç tanık olmayız.

Çünkü hiçbir zaman atomları veya fotonları tek tek göremeyiz. Sadece büyük sayılardaki atom yığınlarını görebiliriz. Yani aslında dünyayı değil, kendimizi gözlemekteyiz. Beynimiz hiçbir zaman bir fotonu gözlemlemez, o fotonun retinadaki yüz binlerce atom üzerindeki yükseltilmiş etkisini gözler. Oluşan izlenim ilk fotonun kuantum özelliğini barındırmaz. Tam da bu nedenden ötürü, hiç de kuantummuş gibi görünmeyen bir kuantum dünyada yaşarız.

Kuantum teorisi olmasaydı atomu asla açıklayamazdık. Çünkü klasik fiziğe göre yapılan hesaplamalar, elektronun bir saniyeden az bir sürede çekirdeğe çekileceğini göstermektedir ve bu anlayışa göre atomlar asla var olamaz. Fakat Kuantum Teorisi bunu mükemmel açıklamaktadır.

Çünkü Kuantum Teorisine göre elektronlar dalga özelliği gösterir ve bir parçanın kütlesi ne kadar küçükse dalgası da o kadar güçlüdür. Elektron da evrendeki en küçük parçacık olduğuna göre dalgası en yüksek parçacıktır. Dalga temel olarak yayılımlı bir şeydir, yani sıkıştırılıp çekirdeğe sığdırılamaz.  Bundan dolayı atomlar bir saniyeden az bir sürede yok olmak yerine sonsuza kadar var olabilir.

Hatta elektron dalgası öyle büyük bir alana ihtiyaç duyar ki, elektronların atom çekirdeğinden neden bu kadar uzakta dolandığını bize çok güzel açıklar. Bir atom yüzde 99.99 oranında hiçliktir. Yani bizler de aslında yüzde 99.99 oranında hiçiz (boşluktan ibaretiz). Atomların iç kısmının yüzde 99.99 oranında boş olmasının sebebi dalga özelliği gösteren elektronun dalgasının geniş bir hareket alanına ihtiyaç duymasıdır.

Atomlarda birden fazla elektron bulunabilir ve bunlar farklı yörüngelerde dolanır. Atoma en uzak olan elektronun dalgası en güçlü demektir çünkü daha geniş bir hareket alanına ihtiyaç duyduğu için dalga özelliği  yüksek demektir. Eğer bir elektron uzak bir enerji düzeyinden (yörüngeden), atom çekirdeğine daha yakın bir enerji düzeyine gelirse enerji kaybeder. Bu kaybedilen enerji ışık olarak dışarı yayılır. İşte ışığın nasıl oluştuğunu da Kuantum teorisi sayesinde basitçe anlamış olduk.

Sonuçta dünyada kuantum teorisiyle açıklanamayacak hiçbir şey yoktur. Bugüne kadar insanlığın geliştirdiği en güçlü fizik kuramıdır. ABD gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 30’unu  sadece Kuantum teorisinden karşılar. Aslında hepimiz kuantum kuramının bir ürünüyüz ve kuantum dünyasında yaşıyoruz.

Kuantum teorisinden faydalanarak yapılan hesaplamalara göre, içinde yaşadığımız gibi bir evrenin oluşması için sisteme dışarıdan verilmesi gereken enerji sıfırdır. Çünkü evrenin matematiği simetriler üzerine kurulmuştur ve bunların toplamı koca bir sıfırı verir. Zaten kauntum fiziğinde vakumlu boşlukta kuantum parçacıklarının anti parçacığıyla birlikte çift olarak hiç yoktan kendi kendine oluştuğu ve bir saniyeden daha az bir sürede bu çiftlerin birbirini yok ettiği bilinmektedir.

Ünlü bilim adamı Niels Bohr şöyle demiş: “Eğer kuantum fiziği üzerinde düşünürken başının dönmediğini iddia eden biri varsa, bu durum, olsa olsa onun kuantum fiziğiyle ilgili en ufak bir şey anlamamış olduğunu gösterir”.


18 Eylül 2016 By Yönetici Yorum yapın

Kategori:Bilgi Küpü

İlginizi Çekebilir

En İyi Büyük Patlama Belgeseli İzle Türkçe Altyazılı

Yüksek Fizik konuları Fizikçi olmayan sıradan insanlar için oldukça zor ve sıkıcı gelir. Mesela Kuantum Teorisi, Genel Görelilik Teorisi, Evrim Te

Tsunami Nedir?

Tsunami okyanus tabanındaki volkanik patlamalar veya depremlerin neden olduğu dev dalga serileridir. Okyanusun derinlerindeki dalgalar birden b

Microsoft Framework nedir kısaca ne işe yarar?

Çok kısa özetlemek gerekirse, Microsoft Framework aslında .NET teknolojisi ile yazılan programları çalıştırmaya yarıyor. Yani .NET kullanılarak ko

Turbo Boost nedir kısaca ne işe yarar nasıl kullanılır?

Turbo Boost teknolojisini çok kısa ve öz bir şekilde açıklayacak olursak; Intel marka işlemcilerin i5 ve i7 serisinde bulunan yeni bir özellik diy

İnsanlık Tarihi Belgeseli İzle Kısa Özet Türkçe Altyazılı Video

Bilim adamlarına göre modern insan sadece 200 bin yıldır var fakat insanlık tarihi 2 milyon yıla dayanır. Peki ilkel insanlardan bugün uzaya çı

iPhone Night Shift Nedir Ne İşe Yarar Ayarları Açma Nasıl Açılır Nasıl Kullanılır

Cep telefonlarının parlak ekran ışığı uykusuzluğa neden olmaktadır. Bunu önlemek için iPhone cihazında Night Shift özelliği yer almaktadır. Bu özel

Okuyucu Etkileşimi

Yorum Yap
Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

Sponsorlu Bağlantılar




Ne aramıştınız?

Gündemdekiler

Araçların İl Plaka Numaraları – Plaka Kodları Tam Liste

Klavyede şapkalı harfler nasıl yapılır? En kolay yolu

Huawei Telefonda Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır? Parmakla Akıllı Yöntem

Klavyede Türk Bayrağı ☪ Simgesi Nasıl Yapılır?

Whatsapp Telegram Ücretsiz Sahte Telefon Numarası Alma SMS Onayı

Whatsapp Telegram Sahte Telefon Numarası İle Kullanma 2021

iPhone ve iPad Çerezleri Açma/Kapatma (Aktif ve Pasif Yapma)

CD/DVD’ye Müzik Atma Nasıl Yapılır? Programsız Nerosuz

Klavyede Büyüktür (>) Küçüktür (<) İşareti Nasıl Yapılır?

Acemiler için Bilgisayara Format Atma Videolu Resimli Anlatım

Footer

  • Soru-Cevap
  • İsimler
  • Windows
Tıbbi Laboratuvar Teknisyeni Maaşları 2021-2022 Devlette ve Özelde
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Maaşları 2021-2022 Devlette ve Özelde
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Maaşları 2021-2022 Devlette ve Özelde
Bilişim Sistemleri Mühendisi Maaşları 2021-2022 Devlette ve Özelde
Biyomedikal Mühendisi Maaşları 2021-2022 Devlette ve Özelde
Sare İsminin Anlamı Ne? Sare İsminin Analizi ve Kökeni
Miray İsminin Anlamı Ne? Miray İsminin Analizi ve Kökeni
Mehmet İsminin Anlamı Ne? Mehmet İsminin Analizi ve Kökeni
Liya İsminin Anlamı Ne? Liya İsminin Analizi ve Kökeni
Kayra İsminin Anlamı Ne? Kayra İsminin Analizi ve Kökeni
SHAREit İndir
YouTube Music Downloader İndir
Forza Horizon 4 İndir
Windows Media Player İndir
Adobe Illustrator İndir
  • Eğitim
  • Taban Puanları
  • Biyografiler
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (4)
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (3)
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (2)
4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (1)
4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (4)
MERSİN ÜNİVERSİTESİ (MEÜ) 2020 TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMALARI
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) (DEÜ) 2021 BAŞARI SIRALAMALARI VE TABAN PUANLARI
Tarih 2020 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2020 TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMALARI
BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (UÜ) 2021 BAŞARI SIRALAMALARI VE TABAN PUANLARI
No items

© Copyright 2010 TeknoLib · Tüm Hakları Saklıdır