Sabah Namazı Ne Zaman Kılınır?

Sabah Namazı Ne Zaman Kılınır?

İslam alimlerinin genel kabulüyle sabah namazı kılmak için uygun vakit imsak ile başlar ve güneş doğunca biter. Fakat ufak detaylarda görüş ayrılıkları vardır. Örneğin Şafii mezhebine göre hava karanlıkken yani erken vakitte kılmak daha faziletli sayılırken, Hanefilere göreyse hava hafiften ışıyıncaya kadar bırakmak daha faziletli kabul edilir.

Bundan dolayı Hanefiler sabah namazını imsak vakti girer girmez kılmaz ve havanın biraz ışımasını bekler. Yine bu sebepten ötürü Hanefilerde imsak vaktinde ezan okunmaz, daha geç vakitte havanın hafif ışıdığı zaman namaz kılmaya uygun olduğu için ezan da bu vakitte okunur. Böylece Hanefi cemaati namaz vaktinin geldiğini anlayıp hep birlikte doğru vakitte camiye giderler.

Fakat imsak vaktinin girmesiyle namaz kılmak da serbest bırakılmıştır. Yani isteyenler imsak vakti girer girmez namazını kılmakta özgürdür.

Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa, Hanefilere göre namaz bozulur. Bu namazı kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.

Zamanında sabah namazını kılamayan bir Müslüman, güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden (kerahet vaktinden önce) kılarsa, hem sünnetini hem de farzını beraber kaza eder.

Namazları bilerek kazaya bırakmak büyük günahtır… Bu durmda hem tövbe etmek hem de ilk fırsatta kaza etmek gerekir.

Sabah Namazı En Geç Ne Zaman Saat Kaçta Kılınır?

https://www.youtube.com/watch?v=pHGx0TgqFf4

Bulunduğunuz yeri otomatik algılayan ve ezanın okunmasına kaç dakika kaldığını gösteren websiteyi ziyaret etmek için buraya tıklayınız.

Sabah Namazı En Geç Ne Zamana Kadar Kılınabilir?

abah namazının normal vakti imsak ile güneş arasıdır.Mesela imsak vakti saat 4:00 ‘te giriyorsa bu vakit sabah namazının başlangıcıdır.Yine takvimde “güneş” adında bir bölüm vardır.Bu da faraza 6:00 olsun.İşte sabah namazı bu örneğe göre saat 4:00 ile 6:00 arasında kılınmalıdır.Burada verdiğimiz saatler örnek olsun diye verilmiştir. Senenin her günü bu vakitler değişmektedir.
:
Sabah namazını imsak ile güneş vakitleri arasında kılamayan kişi güneş doğduktan sonra 45-50 dakika bekler.Çünki güneşin doğduğu andan itibaren takip eden 45-50 dakikalık süre kerahet vaktidir.Bu vakitte hiç bir namaz kılınmaz.Kerahet vakti geçtikten sonra sabah namazının kazası sünnetiyle birlikte yapılır.Bunun vakti de; güneşin doğmasından sonraki kerahet vaktinin bitmesinden öğle namazından 45 dakika öncesine kadardır.Çünki, öğle namazından 45 dakika önce de yine kerahet vaktidir.
Eğer elimizde imkan olmaz ve sabah namazının kazası öğleden sonraya kalırsa bu durumda sadece farz kaza edilir.
Uyku,baygınlık,ölüm,savaş gibi haller dışında hiç bir durum namazın kazaya bırakılmasına sebep teşkil etmez…

Sabah Namazı kazası ne zaman kılınır?

Sabah namazının kazası ne zaman kılını zamanında sabah namazını kılamayan daha sonra namazın kazasını nasıl yapar konula ilgili bilmeniz gereken tüm bilgiler kısa yazımızda yer alacak.

Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak Hanefilere göre güneşin doğmasına yakın, Şafilere göre ise imsaktan biraz sonra kılmak faziletlidir.Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa, Hanifilere göre namaz bozulur. Kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.

Zamanında sabah namazını kılamadıysanız güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden kılarsanız hem sünnetini hemde farzını beraber kaza edebilirsiniz.

Sabah Namazı Camide Cemaatla Ne Zaman Kılınır?

Sabah namazını vakti imsak ile girer ve güneş doğana kadar devam eder. İmsak girdiği zaman ezan okunmadan sabah namazı kılınabilir.Camilerde ezan okunduktan sonra sabah namazı kılınır.

Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak hanifilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, şafilere göre ise erken karanlık iken kılmak faziletlidir.

Hanefi mezhebinde sabah namazının geç kılınması daha faziletli olduğu için imsaktan hemen sonra kılınmamaktadır. Ayrıca imsak vaktinde değil de namaza başlanacağı vakit ezan okunur ki insanlar namazın kılındığı vakti bilip cemaate gelsinler diye namazdan önce okunmaktadır.

İmsak girer girmez de namaz kılınabilir. Ezanı beklemek şart değildir.

Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa hanifilere göre namaz bozulur. Kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.

Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden kılarsa hem sünnetini hemde farzını beraber kaza eder.

Bir yazının daha sonuna geldik. Bu sayfada sizlere dinimiz İslam’da sabah namazlarını ne zaman kılmak gerektiği ile ilgili ayrıntılı bilgiler sunduk. Eğer eksik ya da hatalı bilgi olduğunu düşünüyorsanız, lütfen yorumlarınızla belirterek bizlere düzeltme imkanı veriniz…


Yayımlandı

kategorisi