Yeni Telefon Dolandırıcılığı Yöntemlerine Dikkat (2019-2020)

Gün geçmiyor ki telefonla dolandırıcılık haberi gelmesin. Neredeyse her gün akşam haberlerinde birilerinin daha telefon dolandırıcılığına kurban gittiğine tanık oluyoruz.

Üstelik üniversite mezunu da aynı, profesör de aynı, simitçi de aynı, memur da aynı. Profesyonel yöntemlere başvuran dolandırıcılar eğitimli eğitimsiz herkesi kandırarak parasını çalıyor.

Peki telefon dolandırıcılığından nasıl korunuruz? Ne yapılması gerekir?

Korunmanın en iyi yolu, profesyonel telefon dolandırıcılarının kullandığı en son yöntemleri bilmekten geçiyor. Bu yazıda 2019-2020 yılı itibariyle en güncel telefon dolandırıcılığı taktiklerini tüm detaylarıyla paylaşıyoruz. Mutlaka okuyun ve eşiniz dostunuzla paylaşarak onları da bu tuzağa düşmekten kurtarın.

Arayan kişi bankadan arıyorum diyerek kart bilgilerini yada kimlik bilgilerini isterse yüzüne kapatın

Çünkü asla bir banka çalışan sizi arayıp nüfus cüzdanı bilgilerini veya kredi kartı şifresini istemez. Eğer isterse bilin ki dolandırıcıyla karşı karşıyasınız.

Savcıyım, askerim, polisim diyerek para isterse kapatın

Hiçbir ülkede hiçbir zaman bir savcı, bir asker veya bir polis vatandaşı arayarak şu hesaba para yatır veya elden gelip alacağım demez, diyemez, çünkü bu alenen suçtur.

Dolayısıyla böyle olduğunu iddia eden kişiler sizden para isterse, sakın inanmayın ve hemen telefonu yüzlerine kapatın. Ardından 155’i arayarak polise olayı anlatıp bu kişilerin yakalanması için vatandaşlık görevinizi yapın.

Telefonunuza hediye kazandınız şeklinde mesaj gelirse inanmayın

En popüler dolandırıcılık yöntemlerinden biridir ve yıllardır uygulanmaktadır. Size hediye yada hediye çeki verecek adam sizden fark ücreti istemez. İstese bile önce hediyeyi almadan sakın böyle bir fark ödemeyin. Ayrıca siz oturduğunuz yerde hiçbir şey yapmadan babanızın oğlu bile size hediye çeki durup dururken vermez.

Ardından bilgi teknolojileri iletişim kurumunun web sitesine girerek şikayet kısmından gönderen numarayı yazıp dolandırıcıdır diye şikayet edin.

Facebook’ta, Twitter’da, YouTube’da veya Instagram’da asla telefon numarası ve adres paylaşmayınız

Sosyal medya siteleri dolandırıcıların ve hırsızların hatta sapıkların bilgi kaynağı haline geldi. Bu nedenle asla kişisel bilgilerinizi, telefon ve adres gibi bilgileri facebook, twitter, youtube, instagram gibi sosyal medya sitelerinde paylaşmayın. Hatta tatile gittiğinizi bile söylemeyin yoksa hırsızlar evde olmadığınızı anlayacak ve işe koyulacak.


Yayımlandı

kategorisi