YouTube Vergisi Ne Kadar ve Nasıl Ödenir? 2019-2020 (Güncel)

Merhabalar, bu yazımızda YouTube verigisi ne kadar (yüzde kaç) ve nasıl ödenir gibi sorulara kısaca cevap veriyoruz. Bildiğiniz gibi geçen seneden itibaren yani 2019’un şubat ayından itibaren devletimiz artık internet siteleri üzerinden para kazanan kişilere vergi yükümlülüğü getirdi.

Aslında zaten yükümlüydüler ama tespiti yapılmadığı için vergi alınmıyordu. Dolayısıyla artık YouTube ve Instagram fenomenleri vergi vermeye başladı hatta geçmiş dönem kazançlarının da vergisi toptan kesildi.

Peki YouTube’da kimler vergi öder ve en düşük sınır nedir?


YouTube videolarında gösterilen reklamlardan kazandığınız paraların toplamı 26 bin TL’yi geçtiği anda artık her ay kazancınızın belirli bir miktarını vergi olarak ödersiniz.

Peki 18 yaşından küçükler de YouTube vergisi öder mi?

Evet, maalesef 18 yaşından küçük bile olsanız, para kazandığınız ve minimum eşiği aştığınız anda vergi mükellefi haline geliyorsunuz.

YouTube vergisi yüzde kaçtır?


Şuan için devletin belirlediği miktar %15’tir. Yani eğer YouTube’da toplam 26 bin lirayı geçtiyseniz, bundan sonraki aylarda her ay kazandığınızın yüzde on beşini vergi olarak ödersiniz.

Peki vergiyi nasıl ödüyoruz?

Vergiyi siz ödemiyorsunuz arkadaşlar. Verginiz YouTube tarafından %15 olarak otomatik bir şekilde kesilip devlete sizin adınıza ödeniyor. Yani en azından bu yükten kurtulmuş oluyorsunuz.

Peki %15 vergi adil mi?


Bu sorunun cevabı kendinizi kimlerle kıyasladığınıza göre değişir.

Mesela memurlar ve işçiler %38 vergi öder. Hatta otomatik olarak kesildiği için vergiyi ödememe yada vergi kaçırma gibi bir şansları yoktur.

Ama diğer taraftan esnaflar ve pek çok şirket ay sonunda ve yıl sonunda zarar göstererek hiç vergi ödemeden zengin olurlar.

Mesela şuan ki hükümet Turkcell gibi çok sayıda büyük şirketin milyarlarca lira vergi borcunu silmiştir. Evet garibanın vergisini son kuruşuna kadar alan devletimiz, milyarlarca lira vergiyi yani bu halkın parasını tek kalemde silmiştir. Bunu neye göre, kimden izin alarak yapıyor ve vicdana sığar mı orası belli değil.

Türk Telekomu özelleştirerek katarlı şirkete satan hükümetimiz şimdi de bu şirketin ödemesi gereken milyarlarca  liralık vergiyi alamıyor hatta şirket batmak üzere olduğu için devletin parasıyla destekleniyor.

%15 kesinti çok fazla görünmüyor fakat Youtuber kardeşlerimizin hiçbir sosyal güvencesi yok ve emeklilik hakkı falan yok. Yarın YouTube kanalı kapatılsa veya takipçileri takipten çıksa, bildiğin aç kalır ve devlet işsizlik maaşı vermez yada diğer türlü sahip çıkmaz.

Zaten YouTuber’lar veya diğer internet siteleri üzerinden para kazanan kişiler yabancı ülkelere göre çok düşük kazançlara mahkum kalıyor. Çünkü gösterilen reklamların değeri pek yok ülkemizde.

Tüm bunlara bakacak olursak internetten para kazananların durumu Türkiye’de pek iyi görünmüyor.


Yayımlandı

kategorisi