İnternet Hızım Neden Yavaş ve Paketimdeki Kadar Hızlı Değil?

2016-11-03_16-34-23

Reklamları izlediniz ve kampanyadan faydalanarak daha hızlı bir internet paketi satın aldınız. Fakat hız testi sitelerine girip internet hızınızı test ettiğinizde veya internetten büyük boyutlu bir dosya indirirken hızınızın reklamda size söylenildiği kadar yüksek olmadığını fark ettiniz. Peki ama neden böyle oluyor?

Öncelikle bu durumun normal olduğunu söylemeliyim.  Hiçbir zaman aldığınız pakette yazan hıza ulaşamazsınız. Çünkü internet hızı sabit değil. Geçiş zamanına bağlı olarak yüzde 20 oranına artabilir veya azalabilir. Peki bu gerçeğe rağmen neden bu kadar büyük bir fark ortaya çıkıyor? Yani yüzde yirmilik bir orandan bile daha çok internet hızı düşüyor?

Aslında çoğu zaman ne kadar para ödediyseniz, internet hızınız ancak o oranda yüksek oluyor. Tüm internet firmalarının mükemmel olduğunu ve her zaman sözlerini tuttuğunu söylemiyorum tabii. Fakat aslında siz internet hızının nasıl ölçüldüğünü pek bilmiyorsunuz. Yani internetin hızını yanlış şekilde ölçüyorsunuz. İnternet hızının nasıl ölçüldüğünü anlamanız gerekir. Bu gerçekten önemli.

İnternet hızı Kbps olarak ölçülür ve indirme hızı size MB/s olarak gösterilir. Bu ikisi farklı şeylerdir. Sadece bilgisayar bilimleri alanında çalışanlar bu farkı bilirler. Aşağıdaki tabloya bir göz atarak bunu anlayabilirsiniz.

mb to mb conversion

Yani MB = Megabyte iken mb = Mega Bit dir. Bu ikisi farklı veri birimidir. MB ve mb arasındaki çevrim ise şu şekildedir:

1 MB = 8 mb

Yani eğer internet paketinizin hızı 8 mbps ise download hızınız sadece 1 MB/s olacaktır. Kısacası eğer hız testi sitesinde download hızınızı 16 Mbps olarak görüyorsanız, internet hızınız 8Mb/s (±20%) demektir.


Yayımlandı

kategorisi