Görsel Telif Hakkı Sorgulama, Resim Özgün Mü? Test Et Öğren!

Selamlar, bu makalemizde görseller üzerinde özgünlük testi yapma konusunda sizlere yardımcı olacağız. Web sitenize eklediğiniz resimler acaba orijinal mi yoksa telif hakkını ihlal eden kopyalama ürünü mü?

Orijinal fotoğraflar Google Seo açısından faydalıdır. Ayrıca sitenizdeki veya ticari yada kişisel projelerinizde kullandığınız görsellerin telif haklarını ihlal etmemesi gerekir. Aksi takdirde bu görselleri ileride kaldırmak zorunda kalabilir yada mahkemelik bile olabilirsiniz. Üstelik adınız duyulursa, içerik hırsızı damgası yemeniz işten bile değil.

İnternetten kopyaladığınız resimler üzerinde çeşitli filtreler uygulayabilir, boyutunu değiştirebilir, kırpabilir, üzerine logo yada yazılar yazabilir ve bu şekilde orijinal hale getirebilir yani telif hakkını ihlal etmekten kurtulabilirsiniz. Ama tüm bu işlemlerden sonra bile mutlaka özgünlük testini yapmalısınız. Çünkü bazen yine de orijinal yani özgün olmadığı ortaya çıkabiliyor. Ona göre biraz daha değişiklik yapabilirsiniz.

Bir görsel özgün mü değil mi nasıl anlarım?

Aslında bu sandığınız kadar zor bir işlem değil. Çünkü görsellerde özgünlük testini tamamen ücretsiz olarak gerçekleştiren çevrimiçi web servisler bulunuyor. Üstelik sadece birkaç saniyede bu işi sonuçlandırıyorlar.

Sizlere bu iş için Tineye.com adlı web siteyi öneriyorum. Buraya tıklayarak siteyi açabilirsiniz. Karşınız aşağıdaki resimde gördüğünüz sayfa çıkacak.

Burada bilgisayardaki bir görseli siteye yüklemek için 1 numaralı ok ile gösterilen butona basabilirsiniz.

Dilerseniz alternatif olarak web sitesindeki bir resmin url adresini 2 numaralı ok ile gösterilen alana kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.

Ardından 3 numaralı ok ile gösterilen arama simgesine basmanız test etmek için yeterli olacaktır.

Böylece test ettiğiniz görselin toplam kaç farklı web sitede kullanıldığını ve hangi sitelerde yer aldığını göstermektedir.

Ben örnek olması amacıyla bizzat kendim ekran görüntüsü resmini çekip üzerine ok işaretleri ve numaralar eklediğim yukarıdaki resmi siteye yükleyerek test ettim. Her ne kadar bu resmin kesin orijinal ve özgün olduğunu düşünsem bile, sonuçta 10 farklı sitede benzer görselin kullanıldığını tespit etti. İşte sonuçlar:

Google Görseller ile özgünlük testi


Kullanabileceğimiz bir diğer kaliteli özgünlük testi ise ünlü Google Görseller arama motorudur.

Buraya tıklayarak Google Görseller sayfasını açabilirsiniz.

Ardından bilgisayardaki bir resmi sürükle-bırak yaparak siteye ekleyebilir ve arama yapabilirsiniz. Alternatif olarak üstteki resimde ok işaretiyle gösterilen kamera simgesine basınca açılan pencereden ister resmin URL adresini girebilir, ister bilgisayardaki resmi seçip yükleyebilirsiniz.

Ben örnek olması amacıyla yine aynı resmi test ettim ve sonuçları çok merak ediyordum.

Google sadece 2 sonuç bulabildi ve Google Resimler aramasına göre yüklediğim resim tamamen orijinal.

 


Yayımlandı

kategorisi