Işıktan Daha Hızlı Madde Var Mıdır?

2016-09-19_05-25-47

Işık hızından daha hızlı gitmek mümkün müdür?

Hayır, modern fiziğe göre evrendeki kozmik hız sınırı ışığın hızıdır ve hiçbir şey ışıktan daha hızlı gidemez yani hiçbir parçacık ışığı geçemez.

Işığın hızı saniyede 300.000  (üç yüz bin) kilometredir.

Bazı bilim insanları evrenin büyük patlamadan sonra geçen süre içinde bugünkü haline gelebilmesinin normal şartlar altında mümkün olmadığını söylüyor. Buna göre 13.7 milyar yılda evrenin bu hale gelebilmesi için büyük patlamanın ilk anında ışık hızından çok daha hızlı bir büyümenin yaşanması gerekiyor. Bu durum ışık hızının geçilmesinin mümkün olduğunu işaret ediyor. Fakat henüz kanıtlanmış net bir şey yok.

Yine Kuantum Teorisine göre evrenin en uzak iki ucundaki iki farklı elektron çifti birbirini ANINDA etkileyebilir. Tabii ki bu kadar uzak mesafeden birbirine anında etki edebilmesi, bize ışık hızının geçilmesi gerektiğini işaret ediyor. Çünkü normalde en hızlı sinyal gönderme aracı ışıktır ve elektronlardır.

Takyonlar Teorisi

E = m.c² formülüne göre eğer ışık hızını geçen bir parçacık varsa, bu parçacığın kütlesi eksi çıkar yani sanal bir sayı olur ve normalde fizikte böyle bir şey mümkün değil. Fakat matematikte sanal sayılar kullanılmış ve oldukça faydalı olmuştur.

Buna göre eğer ışığın hızından yavaş giden şeylere madde diyorsak, ışıktan hızlı giden şeylere de anti-madde diyebiliriz.

Sicim Teorisi

Evrendeki her şeyin sicimlerden oluştuğunu söylemektedir. Fakat bu sicimler elektrondan bile çok daha küçük olan maddelerin farklı rezonanslarda titreşmesiyle oluşur. Bilim insanları eğer bu teori iyice anlaşılırsa, o zaman evrendeki her şeyi daha kolay bir şekilde açıklayabileceğimizi söylüyor.


Yayımlandı

kategorisi